De senaste dagarna har jag haft några patienter som har visat intresse för en välsmakande alternativ till mjölk, ni vet vilka ni är :))
Som sagt, sesammjölk smakar BITTERT, tycker jag och då har jag tyvärr svårt att "sälja in det" hos andra med :P Det gick att dricka det utspätt med lite juice, men jag föredrar nyttiga saker som även smakar gott.
1 liter vatten
Skölj och blötlägg mandlarna i vatten över natten. På morgonen silar du av blötläggningsvattnet och börjar mixa mandlarna med 2 dl nytt vatten. Kör en stund tills allt är finfördelat, häll på de resterande 8 dl vatten och mixa en stund till.
Sila av mandelmjölken med en silduk (själv använder jag en tygpåse från en gammal saftmaja)
Det finns specialsydda nötpåsar men jag tycker det är roligare att ta vad man har, så ta en bit vitt (ofärgat) tyg, så funkar det jättebra!
Mjölken håller sig i kylskåp ett par tre dagar.
Spara massan som blir över, det kan du använda till annat. Sak du inte använda den med en gång, släng in den i frysen för den möglar mycket fort (egen erfarenhet :D)
Jag har använt de överblivna malda mandlarna till veggobiffar, du kan ha dem i raw food bollar, recept här, eller du kan använda det till att göra broccoli pesto till en enkel men mycket smakrik lunch. Recept på det sistnämnda lägger jag upp i dagarna, så håll utkik!
För den som orkar läsa vidare ska jag berätta kortfattat varför mandlemjölk är ett bra val.
Den innehåller mycket proteiner, fibrer, omega 3- fettsyror, vitamin E, mangan, selen, magnesium, kalium, zink, järn, fosfor och kalcium. Innehåller flavonoider som kan ha en cancerförebyggande effekt och de saktar ner åldringsprocessen. De höga halterna av antioxidanten vitamin E är också känt för att vara effektiv anticancermedel.
Mandelmjölk har låg fetthalt och lågt kalorinehåll, samtidigt som den är rik på vitaminer och mineraler, därför är det också mycket lämplig som vill gå ner i vikt. Behöver ni mer övertalning??
Må väl!
Som sagt, sesammjölk smakar BITTERT, tycker jag och då har jag tyvärr svårt att "sälja in det" hos andra med :P Det gick att dricka det utspätt med lite juice, men jag föredrar nyttiga saker som även smakar gott.
mandelmjölk
2 dl oskalade mandlar1 liter vatten
Skölj och blötlägg mandlarna i vatten över natten. På morgonen silar du av blötläggningsvattnet och börjar mixa mandlarna med 2 dl nytt vatten. Kör en stund tills allt är finfördelat, häll på de resterande 8 dl vatten och mixa en stund till.
Sila av mandelmjölken med en silduk (själv använder jag en tygpåse från en gammal saftmaja)
Det finns specialsydda nötpåsar men jag tycker det är roligare att ta vad man har, så ta en bit vitt (ofärgat) tyg, så funkar det jättebra!
Mjölken håller sig i kylskåp ett par tre dagar.
Spara massan som blir över, det kan du använda till annat. Sak du inte använda den med en gång, släng in den i frysen för den möglar mycket fort (egen erfarenhet :D)
Jag har använt de överblivna malda mandlarna till veggobiffar, du kan ha dem i raw food bollar, recept här, eller du kan använda det till att göra broccoli pesto till en enkel men mycket smakrik lunch. Recept på det sistnämnda lägger jag upp i dagarna, så håll utkik!
För den som orkar läsa vidare ska jag berätta kortfattat varför mandlemjölk är ett bra val.
Den innehåller mycket proteiner, fibrer, omega 3- fettsyror, vitamin E, mangan, selen, magnesium, kalium, zink, järn, fosfor och kalcium. Innehåller flavonoider som kan ha en cancerförebyggande effekt och de saktar ner åldringsprocessen. De höga halterna av antioxidanten vitamin E är också känt för att vara effektiv anticancermedel.
Mandelmjölk har låg fetthalt och lågt kalorinehåll, samtidigt som den är rik på vitaminer och mineraler, därför är det också mycket lämplig som vill gå ner i vikt. Behöver ni mer övertalning??
Må väl!
Kommentarer
Skicka en kommentar