Fortsätt till huvudinnehåll

mandelmjölk

De senaste dagarna har jag haft några patienter som har visat intresse för en välsmakande alternativ till mjölk, ni vet vilka ni är :))

Som sagt, sesammjölk smakar BITTERT, tycker jag och då har jag tyvärr svårt att "sälja in det" hos andra med :P  Det gick att dricka det utspätt med lite juice, men jag föredrar nyttiga saker som även smakar gott.


mandelmjölk

2 dl oskalade mandlar 
1 liter vatten

Skölj och  blötlägg mandlarna i vatten över natten. På morgonen silar du av blötläggningsvattnet och börjar mixa mandlarna med 2 dl nytt vatten. Kör en stund tills allt är finfördelat, häll på de resterande 8 dl vatten och mixa en stund till.
Sila av mandelmjölken med en silduk (själv använder jag en tygpåse från en gammal saftmaja)
Det finns specialsydda nötpåsar men jag tycker det är roligare att ta vad man har, så ta en bit vitt (ofärgat) tyg, så funkar det jättebra!
Mjölken håller sig i kylskåp ett par tre dagar.

Spara massan som blir över, det kan du använda till annat. Sak du inte använda den med en gång, släng in den i frysen för den möglar mycket fort (egen erfarenhet :D)
Jag har använt de överblivna malda mandlarna till veggobiffar, du kan ha dem i raw food bollar, recept här, eller du kan använda det till att göra broccoli pesto till en enkel men mycket smakrik lunch. Recept på det sistnämnda lägger jag upp i dagarna, så håll utkik!

För den som orkar läsa vidare ska jag berätta kortfattat varför mandlemjölk är ett bra val.
Den innehåller mycket proteiner, fibrer, omega 3- fettsyror, vitamin E, mangan, selen, magnesium, kalium, zink, järn, fosfor och kalcium. Innehåller flavonoider som kan ha en cancerförebyggande effekt och de saktar ner åldringsprocessen. De höga halterna av antioxidanten vitamin E är också känt för att vara effektiv anticancermedel.
Mandelmjölk har låg fetthalt och lågt kalorinehåll, samtidigt som den är rik på vitaminer och mineraler, därför är det också mycket lämplig som vill gå ner i vikt. Behöver ni mer övertalning??

Må väl!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

gör sesammjölk mer lättupptaglig

Det är alltid något jag går och filurar på... Jag har tagit bort mjölken från vår diet för ca fyra fem år sedan och sen dess har jag använt havremjölk i både matlagningen och till müsslin. Det var en enkel lösning, det krävde inga uppoffringar, det var bara att ta och ersätta mjölken med något annat. Det var bekvämt. MEN (du kommer att hitta mina MEN i nästan alla mina inlägg;P) då började jag fördjupa mig lite mer i syra/basbalansen och började fundera över vardagsrutinerna. Havremjölk är gott och nyttigt men det försurar kroppen rätt så kraftigt, därför prövar jag nu andra ENKLA alternativ.
Jag tycker nämligen att det ska vara enkelt och lätt, annars vet jag att jag tröttnar förr eller senare och trots de bästa intentionerna faller jag tillbaka till det gamla invanda. Ja, ja, jag vet, jag arbetar ju med hälsa, jag borde föregå med gott exempel. Eller åtminstone låtsas att jag gör allt rätt. Men det gör jag inte. Jag tror även att det är okej att vara mänsklig, man få…

Kass i magen? Kvass för magen!

Jag rekommenderar ofta mina patienter att dricka kvass. Kvass är en fermenterad dryck som görs på rågbröd och kommer från Ryssland, säger Wikipedia. Såhär långt stämmer det bra, förutom att det finns en hälsovariant som görs på annat än bröd och det är det jag tänker på här, när jag talar om kvass.

Varför dricka kvass?
One glass morning and night is an excellent blood tonic, promotes regularity, aids digestion, alkalizes the blood, cleanses the liver and is a good treatment for kidney stones and other ailments.” - See more at: http://www.homemademommy.net/2013/08/how-to-make-beet-kvass-that-actually-tastes-good.html#sthash.2Mtt5SqQ.dpuf Vikten av en bra tarmflora för immunförsvaret är väldokumenterat inom biomedicin. Frågan är bara hur man reparerar en skadad tarmflora. Svaret är tyvärr allt annat än enkelt. Saknar man goda tarmbakterier, då ger man större utrymme åt de dåliga att föröka sig. Hur man blir av med de dåliga bakterierna är en annan fråga men nu tittar vi på hur man b…

oxalsyra och hämmad kalkupptag - forts

God morgon på er alla! Här sitter jag med ett glas sesammjölk och ska jag vara riktigt ärlig så måste jag medge att den smakar...sisådär...BITTERT!!!!! Vi kan väl bara säga att jag föredrar mandelmjölk.
Har surfat lite och sökt efter alternativ till "smakförbättring" och de flesta använder en dadel eller en banan som de lägger till vid mixningen. Banan kan jag gissa ger en mer smoothie-liknande konsistens, det vill jag inte ha, dadlar kan jag testa nästa gång.
Jag hittade även ett annat recept som jag tror kan vara gott, choklad chailatte på sesammjölk! Jag får väl återkomma när jag har testat det.

Dagens tema är en fortsättning på sista inlägget, där jag tog upp att kalcium i annars mycket kalkrika livsmedel blir praktiskt tagit oupptaglig på grund av ett högt oxalsyrainnehåll.

Upptaget av kalcium i tarmen påverkas också av andra faktorer i maten. Förutom oxalsyran har störst betydelse mängden fytinsyra och fosfat. Oxalsyra finns bl a i en del fröer, t ex sesamfrön, en del…