Fortsätt till huvudinnehåll

raw food bollar med maca pulver

Äntligen har raw food bollarna flörtat in sig i vårt hus! Jag hade malda mandlar kvar från när jag gjorde mandelmjölken och jag har gett mig på att använda dem. En del har jag använt i vegetariska biffar men jag hade en hel del kvar, så det blev raw food bollar i eftermiddag.

Jag gjorde som vanligt, hittade tre fyra recept och jämförde, såg måtten på ett ungefär och sen kom jag upp med en egen variant. Man skulle också kunna säga: man tager vad man haver, för det brukar vara avgörande för hur mina recept utformas till sist.

raw food bollar med maca pulver

1 dl malda mandlar (jag tog resterna efter mandelmjölken)
0,5 dl saltade cashew nötter (bidrar med sälta)
0,5 dl solrosfrön (selen, mina vänner, selen!!!)
1 dl gojibär (packade med bl a C-vitamin)
0,5 dl russin (järn och sötma :) )
1 msk kokosfett
1 msk maca pulver
1 tsk honung
1,5 msk sesammjölk
jag hade även en övertorkad persikohalva som jag slängde med i mixern

Började med att mixa nötter, frön, sedan åkte gojibär och russin ner i mixern och till sist allt det andra som gjorde massan mojsigt så att man kunde forma dem till små bollar.
Hälften formade jag till bollar och rullade i kokos, resten blandade jag ner 1 tsk kakao i och rullade inte i något, för P gillar inte kokos, jag gillar inte kakao. Ni förstår logiken ;)

Såhär blev de:

Receptkommentar: när vi väl smakade tyckte vi båda att de utan kakao och med kokos smakade sååååå mycket godare!! 
Förutom B- och C-vitamin och kalk, magnesium och järn, stimulerar maca pulver vårt hormonsystem till att frisläppa hormoner i blodet, vilket gör att vi får mer energi och känner oss piggare!Den stimulerar binjurarna, sköldkörteln, ökar mannens fertilitet och minskar klimakteriebesvären...för bra för att låta bli att testa!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

gör sesammjölk mer lättupptaglig

Det är alltid något jag går och filurar på... Jag har tagit bort mjölken från vår diet för ca fyra fem år sedan och sen dess har jag använt havremjölk i både matlagningen och till müsslin. Det var en enkel lösning, det krävde inga uppoffringar, det var bara att ta och ersätta mjölken med något annat. Det var bekvämt. MEN (du kommer att hitta mina MEN i nästan alla mina inlägg;P) då började jag fördjupa mig lite mer i syra/basbalansen och började fundera över vardagsrutinerna. Havremjölk är gott och nyttigt men det försurar kroppen rätt så kraftigt, därför prövar jag nu andra ENKLA alternativ.
Jag tycker nämligen att det ska vara enkelt och lätt, annars vet jag att jag tröttnar förr eller senare och trots de bästa intentionerna faller jag tillbaka till det gamla invanda. Ja, ja, jag vet, jag arbetar ju med hälsa, jag borde föregå med gott exempel. Eller åtminstone låtsas att jag gör allt rätt. Men det gör jag inte. Jag tror även att det är okej att vara mänsklig, man få…

Kass i magen? Kvass för magen!

Jag rekommenderar ofta mina patienter att dricka kvass. Kvass är en fermenterad dryck som görs på rågbröd och kommer från Ryssland, säger Wikipedia. Såhär långt stämmer det bra, förutom att det finns en hälsovariant som görs på annat än bröd och det är det jag tänker på här, när jag talar om kvass.

Varför dricka kvass?
One glass morning and night is an excellent blood tonic, promotes regularity, aids digestion, alkalizes the blood, cleanses the liver and is a good treatment for kidney stones and other ailments.” - See more at: http://www.homemademommy.net/2013/08/how-to-make-beet-kvass-that-actually-tastes-good.html#sthash.2Mtt5SqQ.dpuf Vikten av en bra tarmflora för immunförsvaret är väldokumenterat inom biomedicin. Frågan är bara hur man reparerar en skadad tarmflora. Svaret är tyvärr allt annat än enkelt. Saknar man goda tarmbakterier, då ger man större utrymme åt de dåliga att föröka sig. Hur man blir av med de dåliga bakterierna är en annan fråga men nu tittar vi på hur man b…

oxalsyra och hämmad kalkupptag - forts

God morgon på er alla! Här sitter jag med ett glas sesammjölk och ska jag vara riktigt ärlig så måste jag medge att den smakar...sisådär...BITTERT!!!!! Vi kan väl bara säga att jag föredrar mandelmjölk.
Har surfat lite och sökt efter alternativ till "smakförbättring" och de flesta använder en dadel eller en banan som de lägger till vid mixningen. Banan kan jag gissa ger en mer smoothie-liknande konsistens, det vill jag inte ha, dadlar kan jag testa nästa gång.
Jag hittade även ett annat recept som jag tror kan vara gott, choklad chailatte på sesammjölk! Jag får väl återkomma när jag har testat det.

Dagens tema är en fortsättning på sista inlägget, där jag tog upp att kalcium i annars mycket kalkrika livsmedel blir praktiskt tagit oupptaglig på grund av ett högt oxalsyrainnehåll.

Upptaget av kalcium i tarmen påverkas också av andra faktorer i maten. Förutom oxalsyran har störst betydelse mängden fytinsyra och fosfat. Oxalsyra finns bl a i en del fröer, t ex sesamfrön, en del…