God morgon på er alla! Här sitter jag med ett glas sesammjölk och ska jag vara riktigt ärlig så måste jag medge att den smakar...sisådär...BITTERT!!!!! Vi kan väl bara säga att jag föredrar mandelmjölk.
Har surfat lite och sökt efter alternativ till "smakförbättring" och de flesta använder en dadel eller en banan som de lägger till vid mixningen. Banan kan jag gissa ger en mer smoothie-liknande konsistens, det vill jag inte ha, dadlar kan jag testa nästa gång.
Jag hittade även ett annat recept som jag tror kan vara gott, choklad chailatte på sesammjölk! Jag får väl återkomma när jag har testat det.
Dagens tema är en fortsättning på sista inlägget, där jag tog upp att kalcium i annars mycket kalkrika livsmedel blir praktiskt tagit oupptaglig på grund av ett högt oxalsyrainnehåll.
Upptaget av kalcium i tarmen påverkas också av andra faktorer i maten. Förutom oxalsyran har störst betydelse mängden fytinsyra och fosfat. Oxalsyra finns bl a i en del fröer, t ex sesamfrön, en del bladgrönsaker som spenat och mangold och rabarber medan fytinsyra och fosfat finns i exempelvis baljväxter och fullkornscerealier. Mellan 50 och 65% absorberas från bladgrönsaker med lågt innehåll av oxalsyra. Hit räknas grönkål, brysselkål, broccoli, salladskål, vitkål, savojkål, olika sallatssorter och krasse. Även absorptionen av kalcium från rotfrukter och frukt är hög.
Kalcium/oxalsyra kombinationen bör man undvika av andra skäl också, bla a för att den har en viktig roll i bildandet av njursten.
Här kommer lite siffror för skojs skull :)
Grönsaker med hög kalciumhalt/låg oxalsyra Majrova, bladen: 105 mg per 1 kopp, hackad Grönkål: 90 mg per 1 kopp hackad grönsak Okra: 81 mg per kopp, rå Bok choi (pak choi): 73 mg per 1 kopp hackad grönsak Butternut Pumpa: 67 mg per kopp, rå Broccoli: 42 mg per 1 kopp, hackad Blekselleri: 40 mg per 1 kopp, hackad
Brysselkål: 37 mg per 1 kopp, hackad
Kål: 33 mg per 1 kopp, hackad Ruccola: 32 mg per 1 kopp, rå (1 kopp=ca 2,5 dl) Må väl!
Har surfat lite och sökt efter alternativ till "smakförbättring" och de flesta använder en dadel eller en banan som de lägger till vid mixningen. Banan kan jag gissa ger en mer smoothie-liknande konsistens, det vill jag inte ha, dadlar kan jag testa nästa gång.
Jag hittade även ett annat recept som jag tror kan vara gott, choklad chailatte på sesammjölk! Jag får väl återkomma när jag har testat det.
Dagens tema är en fortsättning på sista inlägget, där jag tog upp att kalcium i annars mycket kalkrika livsmedel blir praktiskt tagit oupptaglig på grund av ett högt oxalsyrainnehåll.
Upptaget av kalcium i tarmen påverkas också av andra faktorer i maten. Förutom oxalsyran har störst betydelse mängden fytinsyra och fosfat. Oxalsyra finns bl a i en del fröer, t ex sesamfrön, en del bladgrönsaker som spenat och mangold och rabarber medan fytinsyra och fosfat finns i exempelvis baljväxter och fullkornscerealier. Mellan 50 och 65% absorberas från bladgrönsaker med lågt innehåll av oxalsyra. Hit räknas grönkål, brysselkål, broccoli, salladskål, vitkål, savojkål, olika sallatssorter och krasse. Även absorptionen av kalcium från rotfrukter och frukt är hög.
Kalcium/oxalsyra kombinationen bör man undvika av andra skäl också, bla a för att den har en viktig roll i bildandet av njursten.
Här kommer lite siffror för skojs skull :)
Grönsaker med hög kalciumhalt/låg oxalsyra Majrova, bladen: 105 mg per 1 kopp, hackad Grönkål: 90 mg per 1 kopp hackad grönsak Okra: 81 mg per kopp, rå Bok choi (pak choi): 73 mg per 1 kopp hackad grönsak Butternut Pumpa: 67 mg per kopp, rå Broccoli: 42 mg per 1 kopp, hackad Blekselleri: 40 mg per 1 kopp, hackad
Brysselkål: 37 mg per 1 kopp, hackad
Kål: 33 mg per 1 kopp, hackad Ruccola: 32 mg per 1 kopp, rå (1 kopp=ca 2,5 dl) Må väl!
var får du tag i majrovabladet? :D
SvaraRadera