Det är alltid något jag går och filurar på... Jag har tagit bort mjölken från vår diet för ca fyra fem år sedan och sen dess har jag använt havremjölk i både matlagningen och till müsslin. Det var en enkel lösning, det krävde inga uppoffringar, det var bara att ta och ersätta mjölken med något annat. Det var bekvämt. MEN (du kommer att hitta mina MEN i nästan alla mina inlägg;P) då började jag fördjupa mig lite mer i syra/basbalansen och började fundera över vardagsrutinerna. Havremjölk är gott och nyttigt men det försurar kroppen rätt så kraftigt, därför prövar jag nu andra ENKLA alternativ.
Jag tycker nämligen att det ska vara enkelt och lätt, annars vet jag att jag tröttnar förr eller senare och trots de bästa intentionerna faller jag tillbaka till det gamla invanda. Ja, ja, jag vet, jag arbetar ju med hälsa, jag borde föregå med gott exempel. Eller åtminstone låtsas att jag gör allt rätt. Men det gör jag inte. Jag tror även att det är okej att vara mänsklig, man får helt enkelt göra sitt bästa - och anstränga sig liiiite liiiite till. Goda vanor tar tid att präntas in i ryggmärgen- Vi är som gamla skivor som går i samma gamla spår, det är svårt att ändra de spåren. Men gör man en lite förändring åt gången och ger den tid, så tror jag det är lättare att inte få återfall.
Som sagt, sökte efter mer basiska alternativ till havremjölken och kom in på mandelmjölk. Det är såååå gott, så det skulle jag kunna dricka hela dagen! Men, men, en vacker dag berättade en kollega att hon använde sesammjölk minsann, och det innehöll så mycket mer kalk än mandel. Jaha, då måste jag ta nästa steg, tänkte jag, man kan inte vara sämre än ens kollega;) Började söka efter recept och som vanligt måste jag dubbelkolla och trippelkolla allt så att det blir riktigt bra gjort om jag nu gör något. Då kom jag över ett litet påstående, som motsatte sig allt det andra och påstod att sesammjölk innehöll så mycket oxalsyra (vi vet att oxalsyra hindrar kalkupptaget) att det gjorde sesammjölken helt värdelös som kalciumkälla.
Jag är en alternativmedicinsk Sherlock Holmes, så fort jag får upp ett spår lämnar jag inte det förrän jag har fått mina svar. Har sökt och sökt tills jag har kommit över ett recept med en liiiten detalj som gör det möjligt att ta upp kalcium ur sesammjölken.
Fast innan jag avslöjar vad det är, måste vi titta lite mer ingående på innehållet.
Här kopierar jag från Matkalkyl.se, mycket mycket bra sida, värt att kolla upp!
Mineralämnen
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vitaminer
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Omega-3 och omega-6
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Makrokomponenter
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mitt tillägg skulle då vara :
Pantothensyra med 0.1mg och Kolin med 36.0mg per 100g och 400-436mg fytosteroler per 100g!!
Fytosteroler är de nyttiga kusinerna till kolesterol och de gör att kolesterolet inte kan tas upp i tarmarna. Därför är den mycket viktig för den som vill sänka sina kolesterolhalter. De har även en antiinflammatorisk effekt. Alla ovanstående vitaminer, mineraler, fytosteroler blir tillgängliga för oss efter att vi har tuggat eller på annat sätt finfördelat skalet.
....och nu kan jag inte dra ut på det roliga längre, här kommer den lilla detaljen som neutraliserar oxalsyran i sesamfrön och därmed gör att vi kan ta upp kalcium:
I vanliga recept står det att man ska ta:
1 dl skalade sesamfrön
1 dl oskalade sesamfrön
8 dl vatten
och köra det i mixern.
MEN innan du gör detta ska du blötlägga fröna över natten i vatten som du har pressat minst 1 tsk citronsaft i! Citronsaften hjälper till att neutralisera och lösa upp oxalsyra.
Sedan finns det de som tycker att man ska sila bort skalen, för då min man verkligen av med oxalsyran medan andra hävdar att det mesta av näringsämnena också sitter i skalet, så det är synd att sila bort det. Jag tycker att blötläggningen i citronsaft löser den här tvisten elegant:)
Hoppas du har orkat läsa ända hit för du har kanske lärt dig något nytt på vägen.
Må väl!
Tack för detta trevliga tips!
SvaraRaderaDet var så lite! Tack för att du tog dig tid att läsa och kommentera :)
RaderaMan får dock tänka på att sesamfrön innehåller mycket omega 6, som kan vara inflammationsskapande ifall man inte balanserar upp det med rätt mängd omega 3, i kosten.
SvaraRaderaAbsolut! Detsamma tänkte jag... Har också börjat göra sesammjölk och såg i tabellen vilken stor mängd omega6 den inehåller!!
RaderaHej vad är ditt bästa recept på sesammjölk? Tycker inte den blev så god... vad varierar du med apropå omega 6 innehållet?
SvaraRadera