Fortsätt till huvudinnehåll

gör sesammjölk mer lättupptaglig


Det är alltid något jag går och filurar på... Jag har tagit bort mjölken från vår diet för ca fyra fem år sedan och sen dess har jag använt havremjölk i både matlagningen och till müsslin. Det var en enkel lösning, det krävde inga uppoffringar, det var bara att ta och ersätta mjölken med något annat. Det var bekvämt. MEN (du kommer att hitta mina MEN i nästan alla mina inlägg;P) då började jag fördjupa mig lite mer i syra/basbalansen och började fundera över vardagsrutinerna. Havremjölk är gott och nyttigt men det försurar kroppen rätt så kraftigt, därför prövar jag nu andra ENKLA alternativ.
Jag tycker nämligen att det ska vara enkelt och lätt, annars vet jag att jag tröttnar förr eller senare och trots de bästa intentionerna faller jag tillbaka till det gamla invanda. Ja, ja, jag vet, jag arbetar ju med hälsa, jag borde föregå med gott exempel. Eller åtminstone låtsas att jag gör allt rätt. Men det gör jag inte. Jag tror även att det är okej att vara mänsklig, man får helt enkelt göra sitt bästa - och anstränga sig liiiite liiiite till. Goda vanor tar tid att präntas in i ryggmärgen- Vi är som gamla skivor som går i samma gamla spår, det är svårt att ändra de spåren. Men gör man en lite förändring åt gången och ger den tid, så tror jag det är lättare att inte få återfall.

Som sagt, sökte efter mer basiska alternativ till havremjölken och kom in på mandelmjölk. Det är såååå gott, så det skulle jag kunna dricka hela dagen! Men, men, en vacker dag berättade en kollega att hon använde sesammjölk minsann, och det innehöll så mycket mer kalk än mandel. Jaha, då måste jag ta nästa steg, tänkte jag, man kan inte vara sämre än ens kollega;) Började söka efter recept och som vanligt måste jag dubbelkolla och trippelkolla allt så att det blir riktigt bra gjort om jag nu gör något. Då kom jag över ett litet påstående, som motsatte sig allt det andra och påstod att sesammjölk innehöll så mycket oxalsyra (vi vet att oxalsyra hindrar kalkupptaget) att det gjorde sesammjölken helt värdelös som kalciumkälla.
Jag är en alternativmedicinsk Sherlock Holmes, så fort jag får upp ett spår lämnar jag inte det förrän jag har fått mina svar. Har sökt och sökt tills jag har kommit över ett recept med en liiiten detalj som gör det möjligt att ta upp kalcium ur sesammjölken.

Fast innan jag avslöjar vad det är, måste vi titta lite mer ingående på innehållet.
Här kopierar jag från Matkalkyl.se, mycket mycket bra sida, värt att kolla upp!

Mineralämnen

ÄmneMängd per 100gEnhetRDI   Innehåller % av RDI
Fosfor630mg70090.0 %
Jod-µg150
Järn14.6mg14104.3 %
Kalcium980mg800122.5 %
Kalium470mg200023.5 %
Magnesium350mg37593.3 %
Natrium11mg

Selen2µg553.6 %
Zink7.8mg1078.0 %





Vitaminer

ÄmneMängd per 100gEnhetRDIInnehåller % av RDI
beta-Karoten6µg

Folat97µg20048.5 %
Niacinekvivalenter7.5mg

Retinol0µg

(Retinolekvivalenter) Vitamin A 1µg8000.1 %
(Tiamin) Vitamin B1 0.79mg1.171.8 %
(Riboflavin) Vitamin B2 0.25mg1.417.9 %
(Niacin) Vitamin B3 4.5mg1628.1 %
Vitamin B60.79mg1.456.4 %
Vitamin B120µg2.50.0 %
Vitamin C0mg800.0 %
Vitamin D0µg7.50.0 %
Vitamin E2.25mg1218.8 %
Vitamin K-µg75



Omega-3 och omega-6

ÄmneMängd per 100gEnhetRDIInnehåller % av RDI
Omega-30.4g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3'0g

Omega-621.4g




Makrokomponenter

ÄmneMängd per 100gEnhetRDIInnehåller % av RDI
Alkohol0g

Aska4.4g

(skal etc.) Avfall 0%

Energi583kcal

Protein17.7g

Kolhydrater11.2g

Fett50g

Fibrer12.3g

Fullkorn totalt0g

Salt0g

Vatten4.4g








Medan jag läser den här tabellen undrar jag hur jag har kunnat ignorera de här små mineral- och vitaminpackade fröna såhär länge?!
Mitt tillägg skulle då vara :

Pantothensyra med 0.1mg och Kolin med 36.0mg per 100g och 400-436mg fytosteroler per 100g!!
Fytosterole
r är de nyttiga kusinerna till kolesterol och de gör att kolesterolet inte kan tas upp i tarmarna. Därför är den mycket viktig för den som vill sänka sina kolesterolhalter. De har även en antiinflammatorisk effekt. Alla ovanstående vitaminer, mineraler, fytosteroler blir tillgängliga för oss efter att vi har tuggat eller på annat sätt finfördelat skalet.

....och nu kan jag inte dra ut på det roliga längre, här kommer den lilla detaljen som neutraliserar oxalsyran i sesamfrön och därmed gör att vi kan ta upp kalcium:

I vanliga recept står det att man ska ta:
1 dl skalade sesamfrön
1 dl oskalade sesamfrön
8 dl vatten
och köra det i mixern.

MEN innan du gör detta ska du blötlägga fröna över natten i vatten som du har pressat minst 1 tsk citronsaft i! Citronsaften hjälper till att neutralisera och lösa upp oxalsyra.
Sedan finns det de som tycker att man ska sila bort skalen, för då min man verkligen av med oxalsyran medan andra hävdar att det mesta av näringsämnena också sitter i skalet, så det är synd att sila bort det. Jag tycker att blötläggningen i citronsaft löser den här tvisten elegant:)
Hoppas du har orkat läsa ända hit för du har kanske lärt dig något nytt på vägen.

Må väl!

Kommentarer

  1. Tack för detta trevliga tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så lite! Tack för att du tog dig tid att läsa och kommentera :)

      Radera
  2. Man får dock tänka på att sesamfrön innehåller mycket omega 6, som kan vara inflammationsskapande ifall man inte balanserar upp det med rätt mängd omega 3, i kosten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Detsamma tänkte jag... Har också börjat göra sesammjölk och såg i tabellen vilken stor mängd omega6 den inehåller!!

      Radera
  3. Hej vad är ditt bästa recept på sesammjölk? Tycker inte den blev så god... vad varierar du med apropå omega 6 innehållet?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

oxalsyra och hämmad kalkupptag - forts

God morgon på er alla! Här sitter jag med ett glas sesammjölk och ska jag vara riktigt ärlig så måste jag medge att den smakar...sisådär...BITTERT!!!!! Vi kan väl bara säga att jag föredrar mandelmjölk. Har surfat lite och sökt efter alternativ till "smakförbättring" och de flesta använder en dadel eller en banan som de lägger till vid mixningen. Banan kan jag gissa ger en mer smoothie-liknande konsistens, det vill jag inte ha, dadlar kan jag testa nästa gång. Jag hittade även ett annat recept som jag tror kan vara gott, choklad chailatte på sesammjölk! Jag får väl återkomma när jag har testat det. Dagens tema är en fortsättning på sista inlägget, där jag tog upp att kalcium i annars mycket kalkrika livsmedel blir praktiskt tagit oupptaglig på grund av ett högt oxalsyrainnehåll. Upptaget av kalcium i tarmen påverkas också av andra faktorer i maten. Förutom oxalsyran har störst betydelse mängden fytinsyra och fosfat. Oxalsyra finns bl a i en del fröer, t ex sesamfrön, e

Favoritsmoothien är grön och smakar av tropikerna

Här kommer ett recept på smoothien som jag gillar starkt för tillfället: 250ml spenatblad 1/2 dl mangotärningar (eller mango/ananas blandat) 1 banan 1 dl kokosmjölk 1 bit riven ingefära 1/4 tsk kanel 1/2 tsk gurkmeja lite svartpeppar 1 tsk linfrön 1 msk Maca pulver (kan uteslutas) 6-7 dl eller mer filtrerat vatten tills du får önskad tjocklek (jag har rätt mycket vatten i, det funkar bäst för mig när det är lätt att hälla ur mixern och det inte kladdar fast vid glasväggen) Har du problem med magen efter smoothien, så kan låg magsyra vara en anledning. Du kan pressa i en 1/2 citron och se om det funkar bättre.